Singur, dar alături de bănăţeni
REŞIŢA
ară pentru o clipă de relaxare. Au fost prezentate lucrările unor artişti şi lansată cea mai recentă carte a lui Romulus Ioan Vasile, directorul TMK Reşiţa.
Culoare, cuvinte de suflet, muzică. În această ambianţă s-a desfăşurat dublul eveniment cultural găzduit aseară de Galeria Agora. Expoziţia a cuprins lucrări ale artiştilor Petru Comisarschi, Cristian Mircioane, Adriana Ilin Tomici, Radu Roşan, Tiberiu Balasz, Torino Bocaniciu, Dan Vifor Pichiu.
Lucrările au fost realizate în acest an la o tabără de pictură desfăşurată la Văliug, finanţată de directorul TMK, Romulus Ioan Vasile. Lucrările expuse au fost prezentate, criticate, descoperite celor prezenţi de criticul de artă Călin Chincea.
„Singur printre bănăţeni“
Este titlul cărţii ce poartă semnătura directorului TMK, Ioan Romulus Vasile, a cărei lansare a avut loc aseară. Hunedorean de origine, reşiţean prin...forţa împrejurărilor. Despre autor şi carte au vorbit prieteni şi cunoscuţi.
La ce ne-am putea aştepta de la o carte scrisă de un inginer? Termeni seci, date sterile? Nu şi în acest caz. În „Singur printre bănăţeni” descoperim o altă pasiune a inginerului Romulus Vasile Ioan - istoria. Ştiinţa trecutului, care ne ajută să ne putem trasa viitorul. Viziunea sa asupra privatizării eşuate cu Noble Ventures, de exemplu, se remarcă în mod special.
Avem de-a face cu un om care a văzut totul clar, din exterior, nefiind implicat în mod direct. Însă, lucrând la un combinat asemănător, care trecea prin probleme asemănătoare, ştia despre ce era vorba. În plus, după preluarea CSR-ului de către TMK, el a fost cel chemat să culeagă „roadele” precedentei privatizări. Însă, nu avem de-a face nici cu o lecţie de istorie. Chiar şi titlul acestei cărţi ne împinge către o latură sentimentală. Singurătatea pe care autorul o simte, poate o scăpare nevoită din partea unui om obişnuit să poarte o mască asemănătoare oţelului.
Totuşi, inginerul este şi el om la rândul său, obligat să se supună slăbiciunilor umane. Dar el este primul care îşi recunoaşte greşelile. „Nu e uşor să fii Romulus Ioan Vasile”... Câteva cuvinte care spun mai mult decât orice despre un om în mintea căruia se luptă inginerul, directorul, istoricul, dar şi fiinţa umană. O fiinţă umană cu părţile sale bune şi rele, cum sunt toţi oamenii, inclusiv bănăţenii.
De aceea, autorul nu poate fi acuzat de ipocrizie când aminteşte anumite aspecte mai dificile ale zonei noastre. Putem accepta aşa ceva de la o persoană care a văzut bârna din ochii săi înainte de a vedea paiele din ochii noştri. Indiferent cât de greu ar fi de acceptat, nici noi nu suntem perfecţi, cum nici autorul nu e.
Probabil că acesta e şi motivul singurătăţii sale. Inginer înainte de orice, tinde spre perfecţiune fără a o putea găsi. Aseară, poate bănăţenii prezenţi la eveniment l-au făcut să înţeleagă că e unul dintre ei şi că de fapt perfecţiunea trebuie lăsată în seama zeilor.
De asemenea, oricât de mult a vrut autorul să evidenţieze faptul că a scris cartea în calitate de inginer şi nu de ardelean sau bănăţean se înşeală. A scris-o ca şi om.
Sursa: http://www.caon.ro/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu